Pazar, Ekim 21, 2012

Sağlıklı Bir Uyku Icin




İyi bir uyku hijyeni kişinin uykusunu düzeltebilir. Aşağıda sıralanacak olan önerilerle şikayetleriniz geçmiyorsa ve 4-6 haftayı geçen bir uykusuzluğunuz mevcutsa en yakın uyku merkezine başvurmanız önerilmektedir. Yalnızca uykunuz geldiği zaman uyumaya çalışın. Eğe uyuyamıyorsanız yataktan kalkın ve uykunuz gelinceye kadar yatağa dönmeyin Uyku saatlerinizin değişmemesine dikkat edin. Hafta sonları ve tatiller de dahil hep aynı saatte yatıp, aynı saatte kalkmaya özen gösterin.


Yatak odanızı yalnız uyumak amaçlı kullanın. Yatak odanızda loş ışık kullanın, sesiz bir ortam oluşturun. Yatak odanızın aşırı sıcak veya soğuk olmasından kaçının.

Gece uyumakta güçlük çekiyorsanız gündüz uykusundan kaçının. Eğer gündüz çok uykunuz gelir ise, saat: 15:00’dan önce ve br saatten az uyuyun.

Kafein, sigara, alkol klanlımı uykuyu bozmaktadır. Uyku saatinden 4-6saat önce bunların alımını kesin. Uykudan önce ağır yemek yemeyin. Ancak açlık uykunuzu kaçırıyorsa hafif atıştırabilirsiniz (yoğurt, tahıl içeren kraker vb.).

Düzenli olarak spor yapın ancak en geç uyku saatinden 6 saat önce spor aktivitesini tamamlamış olun.

Günlük stresleriniz uykunuzu kaçırıyorsa uykudan önce başka odada ertesi günün planını yapın ve sorunlarınızı yazarak çözmeye çalışın. Yatağa  yatığınızdan itibaren bunları düşünmeyin. Kendinize uygun gevşeme tekniği bulmaya çalışın. Uykuya dalmayı kolaylaştırmak için başka bir odada kitap okumak, müzik dinlemek yardımcı olabilir.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...